Selenstatus och immunfunktion

Selen är ett av de mikronäringsämnen som är känt för att ha en viktig och specifik inverkan på immunsystemets aktivitet.

T-hjälparcell
Administrering av selen förstärker immunresponsen hos T-hjälpar 1-celler och stimuleringen av T-celler. Avbildad här: T-hjälparcell. Selen fungerar också som en co-faktor för att uppnå en mer effektiv immunrespons vid covid-vaccination.

I en granskning från 2022 sammanfattar Munteanu och Schwartz relevant forskningsdata om modellering av immun-funktionen av mikronärings-ämnen, inklusive selen och zink (Munteanu 2022).

För selen finner författarna följande bevis på en gynnsam effekt av selen på immun-systemets funktion:

  • Selen, som en komponent i aminosyran selenocystein, förbättrar syntesen av inflammatoriska mediatorer.
  • Selenbehandling leder till minskat genuttryck av de proinflammatoriska cytokinerna IL-1 och TNF-alfa. Detta tyder på att selen har en antiinflammatorisk effekt i kroppen.
  • Selen förstärker immunresponsen hos T-celler och T-hjälpar 1-celler. T-celler arbetar för att förstöra celler som har infekterats av bakterier eller virus. Th1-celler är också ansvariga för att bekämpa bakterier och virus.
  • Selentillskott ökar koncentrationen av antikroppar som förstärker effekterna av vaccin.
  • Selen fungerar som en co-faktor i immuniteten som förmedlas av influensavaccinet. Selen fungerar också som en co-faktor för att uppnå ett mer effektivt immunsvar vid covid-19-vaccination.
  • Selen bidrar till försvaret mot bakteriella och virala patogener genom dess effekter på redoxsignaleringsaktiviteter.
  • Selentillskott till patienter med cancer ökar antikroppskoncentrationerna av immunglobulinerna IgA och IgG samt ökar antalet neutrofiler.

Selen – ett avgörande mikronäringsämne för ett funktionellt immunsystem

Munteanu & Schwartz (2022) gör följande ytterligare punkter om tillräcklig tillgång av selen:

  • Selen förbättrar inte bara immunsystemets funktion utan också funktionen av sköldkörtelmetabolismen och det kardiovaskulära systemets funktion.
  • Selen kan spela en roll i förebyggandet av vissa former av cancer.

Selen och covid-19

Munteanu & Schwartz (2022) rapporterar att selen tillsammans med zink har en skyddande roll hos patienter med covid-19. Kombinationen av selen och zink är förknippad med en högre chans att överleva.

Dessutom hävdar Munteanu & Schwartz (2022) att selenintag stärker svaret på vaccination mot covid-19. På liknande sätt ökar intaget av selen en koncentration av antikroppar mot covid-19. Således kan selen fungera som en co-faktor i immunresponsen som förmedlas av covid-19-vaccinet.

Selen och polycystiskt ovariesyndrom

Hos kvinnor som är infertila till följd av polycystiskt ovariesyndrom och som genomgår provrörsbefruktning minskar selenbehandling graden av genuttryck av cytokinerna IL-1 och TNF-alfa.

Selen och cancer

Hos patienter med cancer ökar selentillskott koncentrationerna av immunglobuliner IgA och IgG samt ökar antalet neutrofiler. På detta sätt är selen involverat i regleringen av syntesen av inflammatoriska mediatorer.

Dessutom kan selen vara involverat i en ökning av aktiviteten hos fagocytiska celler. Selen kan förstärka immunsvaret hos Th1-celler och stimuleringen av T-celler. Selenstatus har ett positivt samband med antalet B-celler.

Selen och hjärnan

I hjärnan har seleninfusion associerats med bildandet av nya neuroner (neurogenes) och med ökningar av hippocampus neurala prekursorceller (Munteanu 2022).

Slutsats: Selen gynnar immunfunktionen

Munteanu & Schwartz listar följande fördelaktiga effekter av tillräcklig selenstatus på immunfunktionen:

  • förbättrar produktionen av inflammatoriska mediatorer
  • förstärker effekter av vaccin
  • stimulerar immunsvaret hos T-celler och T-hjälparceller
  • fungerar som ett antiinflammatoriskt medel

The best evidence for adequate selenium status indicates that serum/plasma selenium concentrations should be around 125 micrograms per liter (Winther 2020, Figure 3).

Källor

Munteanu C, Schwartz B. The relationship between nutrition and the immune system. Front Nutr. 2022 Dec 8;9:1082500.

Winther KH, Rayman MP, Bonnema SJ, Hegedüs L. Selenium in thyroid disorders – essential knowledge for clinicians. Nat Rev Endocrinol. 2020 Mar;16(3):165-176.

Informationen i denna artikel är inte avsedd som medicinsk rådgivning och ska inte tolkas som sådan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *