Autoimmun tyreoidit är samlingsnamnet för olika typer av tyreoidit där immunförsvaret av misstag angriper sköldkörteln.
Resultatet är ofta hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln.
De två huvudtyperna av hypotyreos är Hashimotos sjukdom och atrofisk tyreoidit.
Tyreoidit är den medicinska termen för inflammation i sköldkörteln.
Immunsystemets störning kan också orsaka en överaktiv sköldkörtel, som kallas hypertyreos; Graves sjukdom är den vanligaste formen.
Selentillskott för att förhindra hypotyreos
I en översiktsartikel från 2021 hävdar Filipowicz et al att många europeiska endokrinologer ordinerar selentillskott till patienter med autoimmun tyreoidit.
Till exempel har en undersökning från 2016 av 815 läkare (91 procent endokrinologer) visat att nästan 80 procent av de tillfrågade läkarna ordinerar selentillskott till patienter med autoimmun tyreoidit. Skälet till en ordination av selentillskottet är att fördröja hypotyreos eller en minskning av sköldkörtelantikroppar (Filipowicz 2021).
40 procent av de tillfrågade läkarna ordinerar selentillskott till kvinnor med autoimmun tyreoidit som antingen är gravida eller försöker bli gravida. Selentillskott till gravida kvinnor är också för att förebygga tyreoidit efter förlossningen (Filipowicz 2021).
Den föredragna dosen i alla grupper är 100–200 mikrogram/dag (Filipowicz 2021).
Filipowicz et al (2021) rekommenderar organiska selentillskott snarare än oorganiska former. De rekommenderar speciellt en patenterad dansk produkt, SelenoPrecise®, som innehåller organisk selenjäst med 200 mikrogram selen per tablett där 66 procent av seleninnehållet är selenometionin. Och att det innehåller mer än 20 andra organiska selenföreningar samt mindre än 1 procent oorganiska selenformer. Den har även en hög biotillgänglighet; 88,7 procent (Bügel 2008).
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har testat denna produkt och kommit fram till att produkten är tillräckligt väl identifierad med avseende på selenhalten och arten av selenföreningarna. Dessutom har EFSA dragit slutsatsen att användningen av selenberikad jäst som selenkälla, när den används i livsmedel (inklusive kosttillskott) för den allmänna befolkningen, inte utgör ett säkerhetsproblem vid de föreslagna intagsnivåerna (EFSA 2008).
Lågt selenintag i kosten i Europa
I Europa är selentillskott ofta nödvändigt eftersom selenintaget från kosten i stora delar av Europa är för lågt för att medborgarna i europeiska länder ska kunna uppnå en optimal plasma-/serumselenkoncentration på 120–125 mikrogram per liter, vilket är den koncentration som är associerad med maximalt selenoprotein-aktivitet och tillräcklig selenlagring (Filipowicz 2021).
U-formad relation mellan selenstatus och hälsoeffekter
Enligt professor Margaret P. Rayman, universitetet i Surrey, Storbritannien, är endast individer med låg selenstatus aspiranter till selentillskott. Professor Raymans U-formade graf visar att sjukdomsrisken blir hög när selenstatusen är låg och då blir rekommendationen att öka selenintaget i kosten. Sjukdomsrisken kommer dock att vara låg närhelst selenstatusen är optimal (vid serum/plasmakoncentrationer på 125 mikrogram per liter), och då blir rekommendationen att inte komplettera (Winther 2020, figur 3).
När det gäller ett möjligt samband mellan selenstatus och risken att utveckla typ 2-diabetes, påpekar Winther et al (2020) följande:
- Bevis från observationsstudier (som inte kan visa ett orsaks- och verkningssamband) verkar visa ett samband mellan högre selennivåer i blodet och typ-2-diabetes, medan bevis från randomiserade kontrollerade studier visar att det inte finns någon större risk att utveckla typ-2-diabetes hos individer som tar selentillskott än hos individer som tar placebotillskott.
- Det är inte klart varför bevisen från observationsstudier och från interventionsstudier skiljer sig åt.
Professor Lutz Schomburg i Berlin, Tyskland, har föreslagit att diabetes och insulinresistens leder till ökad syntes av selenoprotein P, den primära transportören av selen i blodet, vilket förklarar sambandet mellan höga selennivåer i blodet och förekomsten av typ-2-diabetes. I denna teori ökar inte högre selenstatus diabetesrisken, utan snarare orsakar diabetes ökande selenoprotein P-syntes och högre selenkoncentrationer i blodet (Schomburg 2020).
Under normala icke-diabetiska tillstånd minskar insulin selenoprotein P biosyntes och sekretion; under tillstånd av insulinresistens minskar denna hämning, vilket gör att selenoproteinnivåerna och blodets selennivåer ökar (Schomburg 2020).
Autoimmun tyreoidit och oxidativ stress och selen
I sin översiktsartikel säger Winther, Rayman och Bonnema (2020) att oxidativ stress – skador orsakade på grund av ett överskott av skadliga fria radikaler i förhållande till antioxidanter – har varit inblandad i utvecklingen av autoimmun tyreoidit. Följaktligen kan antioxidantaktiviteten hos sådana selenoproteiner som glutationperoxidaserna och tioredoxinreduktaserna förklara fördelen med att använda selentillskott som en terapi för sjukdomen (Winther 2020).
Filipowicz et al (2021) föreslår att en fördelaktig effekt av selentillskott kan vara effekten på immunsystemet och på oxidativ stress i synnerhet. De noterar att selen är effektivt för att minska a-TPO-nivån hos patienter med hypotyreos orsakad av autoimmun tyreoidit.
Observera: a-TPO nivåer hänvisar till nivåerna av sköldkörtelperoxidas (TPO) antikroppar i blodet. Sköldkörtelperoxidas är ett enzym som normalt finns i sköldkörteln. Det spelar en viktig roll i produktionen av sköldkörtelhormoner. Om ett TPO-test upptäcker antikroppar mot TPO i blodet, är det en indikation på en autoimmun sköldkörtelsjukdom.
Autoimmun tyreoidit och hypertyreos och selen
Autoimmun tyreoidit är också förknippat med hypertyreos, vilket är överproduktion av sköldkörtelhormoner. Graves sjukdom är den främsta orsaken till hypertyreos.
Olika epidemiologiska studier har visat ett samband mellan den ökade risken för Graves sjukdom, en störning i immunsystemet som resulterar i hypertyreos, överproduktion av sköldkörtelhormoner och låg selenstatus. Hos patienter med Graves sjukdom kan selentillskott resultera i en snabbare remission av hypertyreos och i förbättrad livskvalitet (Winther 2020).
Mer information om effekten av selentillskott på livskvaliteten hos patienter med autoimmun tyreoidit kan komma från data från CATALYST-studien, som avslutades i december 2021 (Filipowicz 2021). CATALYST-studien utformades för att utvärdera i vilken utsträckning tillskott med 200 mikrogram per dag av SelenoPrecise® under 12 månader skulle förbättra patienternas livskvalitet (Winther 2014).
Sammanfattning: Selenstatus och autoimmun tyreoidit
Litteraturgenomgången utförd av Filipowicz et al (2021) visar att användningen av selentillskott för att förhindra eller fördröja autoimmun tyreoidit stöds av daglig klinisk praxis. Författarna föreslår att selentillskott måste anpassas till den specifika populationens profil, oavsett om det är barn, vuxna, män, kvinnor, gravida kvinnor eller icke-gravida kvinnor. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt tillgången på selen i den lokala och regionala kosten och på frågan om patienten har autoimmun tyreoidit eller icke-autoimmun tyreoidit sköldkörtelsjukdom.
Författarna betonar att gravida kvinnor samt gravida från områden med låg nivå av jod, och lågt selen, i synnerhet, kan vara bra aspiranter för ett selentillskott. Selentillskott till gravida kvinnor kan förhindra utvecklingen av selenbrist, postpartum tyreoidit, högt blodtryck och dåliga resultat för nyfödda (Filipowicz 2021).
Källor
Bügel S, Larsen EH, Sloth JJ, et al. Absorption, excretion, and retention of selenium from a high selenium yeast in men with a high intake of selenium. Food Nutr Res. 2008;52:10.3402/fnr.v52i0.1642.
EFSA Panel of Food Additives. Selenium-enriched yeast as a source for selenium added for nutritional purposes in foods for particular nutritional uses and foods (including food supplements) for the general population. 2008;766:1-42.
Filipowicz D, Majewska K, Kalantarova A, Szczepanek-Parulska E, Ruchała M. The rationale for selenium supplementation in patients with autoimmune thyroiditis, according to the current state of knowledge. Endokrynol Pol. 2021;72(2):153-162.
Schomburg L. The other view: the trace element selenium as a micronutrient in thyroid disease, diabetes, and beyond. Hormones (Athens). 2020 Mar;19(1):15-24.
Winther KH, Rayman MP, Bonnema SJ, et al. Selenium in thyroid disorders – essential knowledge for clinicians. Nat Rev Endocrinol. 2020; 16(3):165–176.
Winther KH, Watt T, Bjørner JB, et al. The chronic autoimmune thyroiditis
quality of life selenium trial (CATALYST): study protocol for a randomized
controlled trial. Trials. 2014;15:115.
Informationen i denna artikel är inte avsedd som medicinsk rådgivning och ska inte tolkas som sådan.