Selen och god hälsa. Hur mycket behöver vi? Hur får vi i oss det? Generellt sett vet inte familjen och vännerna hur viktigt selen är för god hälsa. Våra kroppar kan inte bilda selen. Vi är beroende av den dagliga kosten för att vi ska få i oss tillräckligt av det viktiga spårämnet.

I många regioner i världen har jorden och livsmedlen en låg selenhalt. Därmed varierar det dagliga intaget av selen avsevärt. Många människor har låg selenhalt och riskerar således dålig hälsa som följd. Till exempel, i stora delar av Europa, Storbritannien och Mellanöstern finns det utbredda rapporter om bristfällig selenstatus. Tillskott är nödvändigt i selenfattiga regioner (Stoffaneller & Morse 2015).
Selenintag och selenoproteinsyntes
Vi behöver ett tillräckligt intag av selen för att syntetisera de 25 kända selenoproteinerna som har olika vävnadsfördelningar och biologiska funktioner hos människor. Selenoproteinerna innehåller selen som en komponent i den 21:a aminosyran selenocystein (Schomburg & Schweizer 2009).
Många selenoproteiner fungerar som enzymer och faktorer som reglerar redoxreaktioner och immunsvar. Glutationperoxidaser, tioredoxinreduktaser, jodtyronindejodinaser och den primära selentransportören i blodcirkulationen, Selenoprotein P, är representativa selenoproteiner (Wang 2023).
Selenintag och selentillskott
Tillräckligt selenintag, jämfört med bristfälligt selenintag, har associerats med en minskad risk för följande tillstånd (Wang 2023):
- dödlighet av alla orsaker
- depression
- cancer i matsmältningssystemet
- Keshans sjukdom
- Kashin-Becks sjukdom hos barn
Selentillskott har associerats med förbättringar av följande tillstånd (Wang 2023):
- autoimmun tyroideasjukdom
- hjärt-kärlsjukdom
- polycystiskt ovariesyndrom
- havandeskapsförgiftning under graviditet
- spermiekvalitet
- mottaglighet för infektioner
Tillräckligt selenintag för god hälsa
Forskare har utvecklat konceptet med ett U-format förhållande mellan selenintag/status och selenets hälsoeffekter. Konceptet är något förenklat men ändå användbart (Rayman 2020, figur 2).
Den U-formade grafen mellan selenstatus (x-variabeln) och sannolikheten för olika hälsoutfall (y-variabeln) visar att de bästa hälsoutfallen är förknippade med en serumselenstatus på cirka 125 mikrogram per liter. Risken för dåliga hälsoresultat uppträder och ökar när selenkoncentrationen i serum sjunker under 100 mikrogram per liter (Rayman 2012, figur 3).
Serumselenkoncentrationen förknippad med minimal dödsrisk verkar ligga mellan 125 och 145 mikrogram per liter (Rayman 2012, figur 4).
Slutsats: Selen nödvändigt för god hälsa
- Många av oss, särskilt om vi bor i Europa eller Mellanöstern, bor i regioner som har dålig selenhalt i jorden och i maten.
- Beroende på var vi bor kan selentillskott vara nödvändigt.
- Det selenintag som är önskvärt är ett intag som upprätthåller serumselenstatus på cirka 125 mikrogram per liter.
Källor
Rayman MP. Selenium and human health. Lancet. 2012 Mar 31;379(9822):1256-68.
Rayman MP. Selenium intake, status, and health: a complex relationship. Hormones (Athens). 2020 Mar;19(1):9-14.
Schomburg L, Schweizer U. Hierarchical regulation of selenoprotein expression and sex-specific effects of selenium. Biochim Biophys Acta. 2009 Nov;1790(11):1453-62.
Stoffaneller R, Morse NL. A review of dietary selenium intake and selenium status in Europe and the Middle East. Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1494-537.
Wang P, Chen B, Huang Y, Li J, Cao D, Chen Z, Li J, Ran B, Yang J, Wang R, Wei Q, Dong Q, Liu L. Selenium intake and multiple health-related outcomes: an umbrella review of meta-analyses. Front Nutr. 2023 Sep 13;10:1263853.
Informationen i denna artikel är inte avsedd som medicinsk rådgivning och ska inte tolkas som sådan.