Hur svarar ChatGPT på frågan: Vilka är hälsofördelarna med selentillskott i Europa? Tidigare denna månad ställde vi den frågan till gratisversionen av ChatGPT. Vi fokuserade på Europa eftersom selenintaget i USA generellt är mycket högre än selenintaget i många delar av Europa (Alehagen 2022).
Först förklarade ChatGPT att selen är ett viktigt spårämne. Det spelar en viktig roll i fysiologiska processer i kroppen. Det är en nödvändig komponent i seleno-proteiner. Dessa selenoproteiner har antioxidativa egenskaper. De hjälper till att reglera immun-systemets funktion, sköldkörtelns funktion och DNA-syntesen.
Därefter påminde ChatGPT om att ett överdrivet intag av selen kan leda till toxicitet. Selentillskott bör tas på inrådan av sjukvårdspersonal. Notera att både de nordiska näringsrekommendationerna 2023 och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet sätter den tolererbara övre intagsnivån till 255 mikrogram per dag (Blomhoff 2023; EFSA 2023).
Potentiella hälsofördelar med selentillskott
Vilka är de potentiella hälsofördelarna med selentillskott?
- Antioxidantskydd: Selenoproteiner som glutationperoxidaser och tioredoxinreduktaser neutraliserar skadliga fria radikaler och hjälper till att skydda cellerna från oxidativ skada (Bjørklund 2022).
- Cancerprevention: Selen kan ha en roll i cancerförebyggande syfte, särskilt för att minska risken för vissa typer av cancer som prostatacancer, lungcancer och kolorektal cancer. Bevisen är dock inte övertygande, mer forskning behövs (Kuria 2020).
- Hjärthälsa: Tillräckliga selennivåer kan vara associerade med en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar (Kuria 2021). Selen behövs för att minska inflammation och oxidativ stress.
- Stöd för immunsystemet: Selen främjar de vita blodkropparnas aktivitet och förbättrar kroppens försvar mot infektioner. Det kan också ha antiinflammatoriska effekter (Avery 2018).
- Sköldkörtelfunktion: Tillräckliga selennivåer är nödvändiga för produktionen av sköldkörtelhormoner. Selenbrist har associerats med sköldkörtelsjukdomar (Winther 2020).
Faktorer som påverkar hälsofördelarna med selentillskott
ChatGPT påpekar att hälsofördelarna med selentillskott kan variera beroende på individuella faktorer som ålder, kön och befintliga hälsotillstånd. Dessutom varierar innehållet av selen i jordbruksmarken och i maten mellan olika regioner (Stoffaneller & Morse 2015).
Slutsats: ChatGPT ger råd om diskussion med sjukvårdspersonal
Det är viktigt att veta om vi bor i en selenrik region eller i en selenfattig region.
Av denna anledning rekommenderar ChatGPT att vi bör diskutera selentillskott med sjukvårdspersonal. Vi måste undersöka om selentillskott kommer att tillgodose de specifika hälsobehoven.
Källor
Alehagen U, Johansson P, Svensson E, Aaseth J, Alexander J. Improved cardiovascular health by supplementation with selenium and coenzyme Q10: applying structural equation modelling (SEM) to clinical outcomes and biomarkers to explore underlying mechanisms in a prospective randomized double-blind placebo-controlled intervention project in Sweden. Eur J Nutr. 2022 Sep;61(6):3135-3148.
Avery JC, Hoffmann PR. Selenium, selenoproteins, and immunity. Nutrients. 2018 Sep 1;10(9):1203.
Bjørklund G, Shanaida M, Lysiuk R, Antonyak H, Klishch I, Shanaida V, Peana M. Selenium: an antioxidant with a critical role in anti-aging. Molecules. 2022 Oct 5;27(19):6613.
Blomhoff R, Andersen R, Arnesen EK, et al. Nordic Nutrition Recommendations 2023: Integrating Environmental Perspectives. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023.
ChatGPT. Health Benefits of Selenium Supplementation in Europe. 21 November 2023.
EFSA. Scientific opinion on the tolerable upper intake level for selenium. EFSA Journal. 2023;21(1): e07704.
FAO. Human Vitamin and Mineral Requirements. Chapter 15: Selenium. Table 50: Geographic Differences in the Selenium Intakes (mcg/day) of Adults. 2001. Retrieved from https://www.fao.org/3/Y2809E/y2809e0l.htm
Kuria A, Fang X, Li M, Han H, He J, Aaseth JO, Cao Y. Does dietary intake of selenium protect against cancer? A systematic review and meta-analysis of population-based prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(4):684-694.
Kuria A, Tian H, Li M, Wang Y, Aaseth JO, Zang J, Cao Y. Selenium status in the body and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(21):3616-3625.
Stoffaneller R, Morse NL. A review of dietary selenium intake and selenium status in Europe and the Middle East. Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1494-537.
Winther KH, Rayman MP, Bonnema SJ, Hegedüs L. Selenium in thyroid disorders – essential knowledge for clinicians. Nat Rev Endocrinol. 2020 Mar;16(3):165-176.
Informationen i denna artikel är inte avsedd som medicinsk rådgivning och ska inte tolkas som sådan.